Stel het scherp
 
Vanaf dat ene moment dat ik op mijn kracht vertrouw, kom ik los. Opeens is er zóveel beweging. In mijn vorige blog zag ik iets ontstaan en nu wil ik wat nu nog wazig is scherpstellen. Hoe scherper ik kan zien waar het heen gaat, hoe groter mijn geloof dat het goed komt. Ik ga het beeld steeds beter ‘lezen’.

Die vlecht bijvoorbeeld, die ik tot voor kort niet kon plaatsen, krijgt betekenis. Er ontstaat een samenspel tussen de boom, de verborgen vrouw, de veren en de bladeren. Ze worden een eenheid en weerspiegelen een symboliek die mij raakt.

Ik kan steeds beter volgen en zie er steeds meer detail in. Bladeren? Én veren?? Hoe gek die combinatie ook klinkt, ik zie daarin opeens een verband en iets eigens.

Een onbewuste ontdekking

Ik maak een foto van mijn beeld in zijn tussenfase. Als ik op het scherm terugkijk zie ik op de achtergrond een veer in de plantenbak staan. Die mooie roofvogelveer vond ik ooit toen ik tijdens een stilteretraite door de bossen wandelde..

Bij thuiskomst stak ik de veer op een logische plek - in de plantenbak... 🙂 Daarna dacht ik er niet meer aan. Bij nadere bestudering van de foto komt de vorm van de bladeren me ook bekend voor… En aan de muur… Het schilderij van een 'fee' met veren in haar haar.

Veren Bladeren_

Verrek! Wat is dit? Ik volgde toch alleen maar het hout, de boom? Maar nu ik mijn omgeving op me laat inwerken vraag ik me af welk deel ik vanuit mijn onderbewuste heb gecreëerd! Ik verbaas me over de werking van ons verrassende brein. Welke zijwegen het neemt. Zonder dat je het doorhebt.

Zie hoe deze ontdekking gevolg is van onbewuste impulsen, dat wat ik al noemde in mijn allereerste blog, verken het materiaal!

Zo gaat dit ook met jouw ideeën. Een concept wordt uniek door jouw authenticiteit. Al hebben anderen hetzelfde materiaal en dezelfde tools voorhanden. Zij hebben niet jóuw achtergrond noch jouw talenten en vaardigheden. Hun ideeën worden anders gevormd en hun werk zal er daarom anders uitzien.

Waar jij aan een vogel denkt, kan een ander aan een luchtkasteel met een schoorsteen denken. Ik zie die ene vrouw. De ziel van de boom en de eenheid van lucht en aarde. Eenheid van de fantasie en het materiaal, en de schoonheid van de oorsprong en van de creatie.

Jouwe persoonlijke schat in het bedrijfsleven

Wat voor creëren opgaat gaat ook voor veel dingen in je werk op. Mensen kunnen wel dezelfde (management)opleiding volgen. Ze ontwikkelen een eigen stijl.

Maar de manier hoe zij een mens, hun collega, benaderen, wordt gevoerd vanuit hun persoonlijke achtergrond; een combinatie van levensstijl, levensmissie, wereldvisie, kijk op de maatschappij, politiek, religie, spiritualiteit, opvoeding, geslacht enzovoorts… 

Zou hij of zij al die theorie in praktijk brengen of die ene eigenheid inblazen? Een manager is de andere niet. Toch moeten ze beiden een toegang tot hun team creëren om deze (het liefst een prettige) route volgen. 

Over dit laatste vertel ik steeds vaker tijdens mijn trainingen waar managers aan deelnemen. Als voorbeeld neem ik mijn eigen instrument mee - visualisatie. Dat werkt fantastisch, niet alleen bij het doel en de route helder maken, maar ook om de eigenheid in je werkstijl of managementstijl te ontwikkelen. 

In mijn blog van volgende week, "Vier je vondst", vertel ik over een ongelooflijke verbazingwekkende ontdekking.

 

"Je ontdekt er letterlijk jouw persoonlijke schat mee en kunt vanuit daar een route volgen die bij jou past.''

- Vlada

P.S. Als een extra grap teken ik dezelfde avond een Engel tijdens het schrijfcafé. Thema is: "Schijven geeft je vleugels". Dan kijk ik vol verbazing naar een 'oefenstuk' dat in mijn handen terecht komt. Het stond wel op tafel, maar ik lette niet op wat het was. Wat is dit nou?! Lach ik dan naar Astrid Pol (schrijfcoach) toe, want ze had het door!

Engel

Laat een reactie achter