Inmiddels zou ik ook kunnen zeggen, "Van pijn naar purpose".

Bij de terugblik naar een lange periode van vele ontwikkelingen bracht deze gedachte me naar mijn oude blog uit mei 2016. Ik schreef het toen op mijn bijzondere verblijf in oude bossen van Drenthe. Bedolven onder  zachte klanken en het groen van de natuur en tegelijkertijd in stilte wandelde ik soms uren rond, zonder iets te moeten of te hoeven. Of gooide ik wat hout in de open hard, kijkend en luisterend naar het vuur. Als een koningin in een groot leeg paleis. Dit soort weken hebben mij afgelopen jaren vaker gered en totaal gereset. En tijdens deze ene 'reis' kwam er een van de passies te voorschijn. Kijk maar hoe het zich verder heeft uitvouwt.

"“Waar komt dat genieten van eenzaamheid vandaan?” Het lijkt er namelijk op dat ik mijn eenzaamheid eigen heb gemaakt." - Schreef ik, toen ik besefte dat datgene waarvan ik liep te genieten ooit mijn grote pijn was.

"...Dit wil niet zeggen, dat ik niet van gezelligheid houd. Want ook onder vrienden ben ik er totaal. ...Wat een geweldig gevoel als er interactie ontstaat! Als datgene wat je deelt echt ontvangen wordt… Dan leef ik zeker tot 120% op."

"Twee totaal verschillende kanten van een medaille, en beiden helemaal waar. Beide kanten vragen voeding en balans."

Het hele verhaal skip ik voor nu, maar je mag mij gerust erom vragen. Voor nu puur een voorbeeld, hoe de puzzels maar ook in elkaar kunnen steken en hoe verrassend de tijd en ruimte mee werken.

Het kostte mij 1,5 jaar (sinds die blog) om de kracht ook te kunnen verwoorden. Vanuit eenzaam (samen een - welke actie, toestand) als passie (uiteraard, een ervan, die ik hier benoem) naar de stilte (dus onder welke voorwaarden) als kracht. En het klopt, als ik mensen begeleid, ervaren ze de rust die ze nodig hebben om tot eigen oplossingen te komen.

En het kostte mij hele leven om tot de verwoording van Zelf-Expressie eruit te komen. Wat was voor mij zo bij de hand liggend en toch kon het zich pas door vele doorbraken en scheuren naar boven bevrijden en zich manifesteren.

Daar weten vanaf de geboorte van kon het mij enorme stapel van struggles besparen. Toch moest het zijn zoals het was, want dit heeft de hele pad alleen maar verrijkt. 

Sommige mensen hoorde ik vragen: "Wat is het verschil tussen de kracht, talent, passie en purpose (ned.: missie, bestemming)?" Ik beweer niet dat mijn definitie de ultieme waarheid is, wel zouden ze allemaal met pijn te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan al die verhalen wanneer iemand tegen onwil van zijn/haar ouders om eigen talent moest strijden. Of herinner iemand die zijn/haar hele leven met een gedachte dat 'het zo hoort' mee heeft geleefd. Dan ineens werd ie ongelukkig en na de worsteling tot een ontplooiing kwam. Waarom? Omdat die opeens iets ging doen wat nooit eerder van zichzelf heeft gedacht of verwacht.

En dan.. Bam! Eureka!

Wellicht ben je nog op zoek naar jouw eigenheid en sta je wel eens stil bij je passie, missie, kracht, eigenheid, talent. Dan deel ik nog een sleutel-stukje met jou vanuit mijn oude blog. Wellicht past dit ook bij jou als een aanwijzing op jouw pad:

"Wat is JOUW pijn? Wat als jij het je eigen maakt? Wellicht zit daar ook jouw kracht achter, als je er via pijn op gewezen bent? En andersom. Vraag jezelf eens af, wat is je passie? Hoe ben je daar aan gekomen? Als het iets is wat jou echt raakt, kwam het wellicht ook ooit via pijn tot stand? Ga eens heel ver terug, naar de bron."

"Pijn zit in het hart, niet in het hoofd. Het hart is ook het huis van liefde. Voltrek eens een huwelijk tussen die twee (pijn & liefde) en ontdek je nieuwe kracht, met een nieuwe drijfveer – je nieuwe passie."

"... en toch kon het zich pas door vele doorbraken en scheuren naar boven bevrijden en zich manifesteren."