website_banner-01

Als je je creatieve impulsen volgt maak je soms onbewust dingen met een diepe betekenis. Ik ervoer het tijdens het spelen met sneeuw...

Ik hoorde zelfs iemand zeggen: “Het is het symbool voor het behoud van de Noordpool”. Verrek! Inderdaad, waarom heb ik geen vos of een konijn gemaakt, maar juist die ene ijsbeer?

 

Onbewuste creativiteit

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je je onbewuste creativiteit laat werken? Er is een logische ontwikkeling gaande die start met wat ik de ‘open setting’ zou noemen.

Een platform dat nog blanco lijkt te zijn, maar waar alles al mogelijk is! Neem een meester-kunstenaar als voorbeeld die vanuit deze setting aan zijn schilderij begint: 

“Ik heb een drang om iets te creëren, erg benieuwd wat gaat het worden!

Na een eerste streep, kras of een vlek wordt zijn verbeelding geprikkeld, de mind gaat wijd open en hij voegt daar steeds iets toe. Beweging voor beweging laat hij het spelend ontstaan.

De houvast - de balans - is zijn vaardigheid om het totaalplaatje te overzien en te scheppen: wat moet er nog bij om het harmonieus te maken? 

Hoe intuïtiever of beoefender hij erin is, hoe esthetischer of vindingrijker het plaatje gaat worden. Totdat het klopt. 

Het resultaat ziet er vanzelfsprekend uit, terwijl dit totaal niet vanzelfsprekend gegaan is!

 

Creativiteit in het bedrijfsleven

In jouw leven komt dit misschien op andere manier tot uiting… Vergelijk het eens met een brainstormsessie.

Een brainstormsessie waar je alles naar boven haalt. Of je dat al kent of dat het nog verborgen en diep lag opgeslagen voor jouw bewustzijn.

Het kan ook een leider zijn die met zijn team te maken heeft en steeds kijkt wat voor krachten er aanwezig zijn en hoe die optimaal in het proces ingezet kunnen worden.

 

Creativiteit in jouw leven

Ik ben erg benieuwd of en wanneer jij zoiets als dit in je werk of privé hebt ervaren. Ontplooide de creativiteit vanzelf terwijl je de eerste gewaagde stap zette?

Zo niet, wat voor belemmeringen zag je voor je om een volgende beslissing te nemen? Waar kwam die onzekerheid vandaan en hoe losten jullie het op om het totaalbeeld uiteindelijk voor elkaar te krijgen?

Laat het me weten in de reacties hier beneden.

 

- Vlada 

Laat een reactie achter