grootste wegen

Grootste wegen, kleine stappen naar de grootste wegen, wegen van jouw ontwikkeling, wegen vol valkuilen en mooie verrassingen, wegen die naar jouw essentie toe leiden.

‘Nee, dat weet ik, heb daarover gelezen en heb al de familieopstellingen gedaan. Maar het blijft. Het lukt niet.’ – Het driehoekig theezakje dompelde al voor de zoveelste keer in de ruim gevulde hete rode mok.
 
Gretha was 7 maanden geleden gescheiden. Haar kinderen vonden het maar niks en ze voelde geen band meer met hen. De boze onderdrukte blikken van haar dochter sneden diep in haar hart en ze mocht maar niks meer zinvols tegen hen zeggen. Alles was fout. Er was vooral het schuldgevoel en zelfafwijzing. “Ik faal, continu en weer. Ik doe alles verkeerd. Zo bedoel ik het niet, maar… ze snappen het niet.”
 
Sinds het laatste anderhalve jaar van haar huwelijk voelde ze zich niet meer vrouw. Ze herkende zich ook nauwelijks in de spiegel. Weer die grijze uitgroei in haar ooit prachtig gouden haren. Door het slecht slapen werden haar oogleden nu vaak dikker en ogen zelf leken donkerder dan ze zijn. ‘Ik lijk nu net een oude vrouw van 80! Dit ben ik niet…’
 
Het theezakje druppelde nu zacht op de oppervlakte van haar kruidige thee. Het rook naar de kruidnagel.
 
“Weet je wie je wel bent?” – dacht ik kijkend naar deze mooie dame voor me. Haar verdriet verstopte haar schoonheid onder vele lijntjes, ieder lijntje voor een verhaal die ze ergens van binnenin droeg. Ze hoefde niets te vertellen, ze waren al zichtbaar zonder vele woorden. En daarachter…… ik zag haar gracieus door de ruimte bewegen, haar fijne handen met lange vingers maakten sierlijke gebaren, die alleen haar ziel kon kennen. Haar heupen herhaalden passioneel en sensueel het ritme van de sprankelende muziek die een DJ draaide.

“Weet je wie je wel bent?”

Ik zag haar op de plek waar ze nog niet naar toe kon of durfde, maar oh zo graag wilde. En oh, hoe vond ik het overweldigend voor haar als ze dat nu al kon zien en ervaren! Juist, overweldigend, want ze had nog de wegen te bewandelen, ze had nog een plek te geven aan steeds nieuwe ontdekkingen en steeds eraan te wennen, steeds nieuwe loslatingen doorstaan, en alle veranderingen stuk voor stuk te laten integreren.
Wel telkens, bij iedere stap haar zelf als een godin in de spiegel zien, grote lichtgevende bodemloze ogen, met zo veel liefde!.. haar hele lijf voelen ademen, van teen tot top. Herinneren wie ze is, genieten van het nu, weten dat het er altijd was en werd gewoon vergeten en door haarzelf verstopt.
 
Onze ogen ontmoetten elkaar toen ze het zakje eindelijk in een schaaltje liet vallen. Haar blik werd steeds zachter, lijntjes op haar gezicht kwamen in beweging, twee zuivere joekels van tranen vielen op haar roze wangen. Het leek alsof ze het beeld via mijn ogen zag.
 
Een tijd later kreeg ik een uitnodiging via Facebook een kunstpagina te ‘liken’. En wie was de eigenaar? Gretha. Een gestipte en bonte door de verfsteken overal, een bos kwasten in haar hand en een stralend gezicht met een glimlach van oor tot oor. Wow! Door ooit een kleine oefening met aquarel raakte ze ineens geïnspireerd en is verder gegaan met het schilderen. Steeds op een groter doek!
Ze danste inmiddels veel en durfde de dansruimte, zelfs op de nieuwe plekken, alleen in te stappen. Ze zag er jonger uit en op haar selfies die ze deelde, stonden blije vrienden en soms haar stoere, blije, ontspannende kinderen op de achtergrond. Soms zag ik op de foto’s haar stilte waar ze midden in de bossen van genoot.
 
Het was duidelijk te merken dat ze meer rust en zelfliefde vond, het viel op dat ze meer ruimte voor haarzelf nam. De opgejaagdheid viel weg, het was echter de ontspanning die ze ooit met vele ‘ja, maar’s’ afweerde. Er moest vroeger zo veel gebeuren!!! De berg van dat alles leek onbeklimbaar, dat je niet eens wist, van welke kant je aan je tocht zou beginnen. En nu leek het, dat het er niet meer bestond, er leek dat er geen problemen meer waren. Al weet ik, ze gaat daar nu totaal anders mee om. Er bestaan geen problemen meer, maar wensen en verlangen.
 
Vlada Lisinenko

SEE IT. FEEL IT. BELIEVE IT. EXPRESS IT

#coachting #intuitievebegeleiding #zelfexpressie #ontplooing #potentie #persoonlijkeontwikkeling #bewustwording #feminineenergy #vrouw #sensualiteit #kracht #lichaamstaal #passie #zelfliefde #rust #ontspanning #liefde

“Als je iets wilt veranderen, lijkt het soms indrukwekkend veel! Terwijl hele kleine stappen de grootste wegen voor jou openen.”

Laat een reactie achter